Stichting Natuurlijk Herdenken biedt asverstrooien in vrije natuur
 

Vanaf 1 oktober 2010 is het via de Stichting Natuurlijk Herdenken mogelijk as te verstrooien in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. De stichting – een initiatief van Staatsbosbeheer en crematieorganisatie 'de Facultatieve Groep' – is opgericht om in te spelen op de toenemende vraag as te mogen verstrooien in de vrije natuur. Inmiddels is een beukenbos bij Hoog Buurlo daarvoor als eerste gebied speciaal aangewezen. Sinds 1 oktober is tevens de website www.natuurlijkherdenken.nl online.

Een uitvaart wordt steeds persoonlijker. Een heel eigen invulling van de asbestemming kan daar ook bij horen. Iemand voor wie de natuur belangrijk was bij leven, kan er na overlijden voor kiezen om het lichaam terug te geven aan diezelfde natuur. “Het is een mogelijkheid die veel mensen aanspreekt,”zegt Henry Keizer, voorzitter van de Stichting Natuurlijk Herdenken. “Bij natuurlijk herdenken staat de natuur centraal. De plaats waar de as verstrooid is, krijgt dus helemaal geen markering. De plek is de herinnering.”

Hoog Buurlo
Een beukenbos bij Hoog Buurlo - in het hart van de Veluwe – is het eerste natuurgebied van Staatsbosbeheer dat speciaal voor het verstrooien van as is aangewezen. Keizer: “Ook hier is de plaats zelf de gedenkplaats, maar anders dan in de andere gebieden is hier wel ruimte voor een subtiele markering in de vorm van zwerfkeien die achtergelaten kunnen worden en zo een ‘monument’ vormen. Maar ook hier gaat de natuur haar gang. Een wroetend zwijn zou bijvoorbeeld een steen kunnen verplaatsen.”

Vermijden pijnlijke situaties
De Stichting Natuurlijk Herdenken is opgericht omdat er steeds meer vragen kwamen om de as te mogen verstrooien in de vrije natuur. Keizer: “Wij zorgen desgewenst voor begeleiding en uiteraard de formele toestemming. Vaak is namelijk wél bekend dat het mag, maar niet dat de wet eist dat er wél toestemming is van de eigenaar van die grond. Om pijnlijke situaties te voorkomen, kijken wij bovendien of een bepaald gebied wel geschikt is om de as te verstrooien. Je moet er toch niet aan denken dat de as verstrooid wordt op een plaats waar een jaar later een fietspad is gepland.”

Mensen die meer informatie willen over asverstrooiing in de vrije natuur kunnen contact opnemen met de Stichting Natuurlijk Herdenken via info@natuurlijkherdenken.nl of telefoon 0313 - 422 307. De kosten die aan het verstrooien in de vrije natuur verbonden zijn, staan op www.natuurlijkherdenken.nl.

Stichting Natuurlijk Herdenken
Om ruimte te bieden aan de vraag om as te mogen verstrooien in de vrije natuur is in 2009 de Stichting Natuurlijk Herdenken opgericht. Dit gebeurde op initiatief van Staatsbosbeheer - sinds 1899 beheerder van zo’n 250.000 ha bos- en natuurgebied in Nederland – en 'de Facultatieve Groep', die in ons land sinds 1874 een voortrekkersrol speelde op het gebied van cremeren, hier ook het eerste crematorium bouwde (Westerveld, 1913) en inmiddels zeven crematoria en twee begraafplaatsen exploiteert (1913).